Informatie en vereisten voor de Soundfont versie

Wat zijn Soundfonts?
Soundfonts zijn geluidsbanken die in combinatie met een Soundblaster AWE, Live! of Audigy en een toetsenbord kunnen worden bespeeld. Soundfonts zijn erg populair onder muzikanten vanwege het feit dat een Soundblaster met Soundfonts vrijwel dezelfde kwaliteit biedt als een professionele sampler. Het verschil is echter dat een Soundblaster vanaf 50 euro te koop is, terwijl een professionele sampler zo rond de 1.600,- euro kost. Een ander voordeel is dat er op internet enorm veel gratis Soundfonts zijn te downloaden met een grote verscheidenheid aan instrumenten. Helaas is het aantal beschikbare Soundfonts met orgel samples zeer beperkt en doorgaans van een zeer matig niveau.

Veel (freeware) orgel Soundfonts hebben registers waarbij hooguit 1 tot 2 samples per octaaf worden gebruikt. Veelal komen de samples van diverse orgels (of andere onduidelijke bronnen) waardoor er bij de registers totaal geen samenhang in klank is. Om geheugen te sparen worden doorgaans zeer korte samples gebruikt van 0,1 tot 0,5 seconden. Het mag duidelijk zijn dat dit de klank zeer statisch maakt.

Kenmerken van het Marcussen Soundfont
- Samplelengte varieert van 3 tot 5 secondeen
- Elk register gebruikt 6 samples per octaaaf
- De registers klinken als éé;n geheel
- Bevat 6 stemmingen voor het spelen van diiverse stijlperioden
- De tremulant is instelbaar zowel in snelhheid als in diepte

De Soundblaster Audigy ES
Vanwege het grote aantal samples per octaaf en de gemiddelde sample-lengte heeft het Marcussen Soundfont een grootte van 211Mb. Aangezien de Soundblaster AWE/Live! een limiet hebben van 35Mb aan sample-afspeel-geheugen zijn deze kaarten ongeschikt voor het Marcussen orgel. Bij het construeren en het testen van het orgel is gebruik gemaakt van een Soundblaster Audigy ES (een Audigy zonder SB1394 FireWire aansluiting, momenteel voor minder dan 50 euro te koop). Deze kaart heeft (volgens Creative) een sample-limiet van 4Gb!!

Bij het Sounfont worden 3 EAX presets meegeleverd met reverbs afgestemd op de kerk in Moerdijk.

Het registreren van het Orgel
Voor het registreren wordt gebruik gemaakt van het Java Virtual Pipe Organ. Dit is een schitterende freeware applicatie gemaakt door Sven Meier uit Duitsland. Zie zijn website www.meiers.net/sven/jorgan voor het downloaden van de applicatie. Het Java Orgel biedt naast een zeer fraai interface (zie ook het screenshot) velerlei mogelijkheden tot registreren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van bestaande registerknoppen op de speeltafel van je orgel of van zelf te definiëren sneltoetsen op het computertoetsenbord. Tevens kunnen er vrij eenvoudig setzers worden gemaakt voor het totale orgel en/of per klavier (zie hiervoor eveneens de informatie op de website van jOrgan).

Bij het Soundfont worden 6 orgeldefinities voor Java Organ meegeleverd. Hiermee kan worden gewisseld tussen de in het Soundfont aanwezige stemmingen. Meegeleverd worden de volgende stemmingen:

Stemming

Jaar

Stijl

Componisten

Banknr.

Middentoonstemming - 1/6 komma

1500

Renaissance

Sweelinck, Byrd

3

Agricola

1539

Renaissance

Sweelinck, Byrd

1

Werckmeister III

1681

Vroegbarok

Pachelbel, Buxtehude, Walther, Bach

5

Neidhardt

1724

Barok

Bach

2

Silbermann

1725

Barok

Bach

4

Gelijkzwevend

1800

Alle stijlen

Alle componisten

0Wat heb je nodig?
Naast het gratis programma Java Virtual Pipe Organ heb je nog de volgende dingen nodig om te kunnen spelen:
- De Soundfont van het Marcussen orgel
- Een Computer met een snelheid van 350Mhz (of hoger) met minimaal 256 Mb intern geheugen
- Een Soundblaster Audigy (ES)
- Een orgel met een midi-uitgang
- Een Soundblasterkabel (RS323 gameport-connnector, midi-in, midi-out)